Garrotxa.info Logo

Els plans i collfred

Caminada nocturna per la Transversal. Fotografiem la sortida de sol desde "Els Plans" - Collfred 27/12/2009 Sortim d’Olot a les 5:15h, ens dirigim a Sant Privat sota una densa boira i 0ºC de temperatura. Ha estat plovent fins a la matinada, i ara el vent ha ventilat els núvols, deixant una nit estrellada que anuncia un dia amb excel·lent visibilitat.

Plans de Collfred

Enfilem la carretera de Collfred - Vidrà, pugem per les fortes rampes sense problemes ja que no trobem glaç a la carretera. Aparquem a falta de poc d’arribar a Collfred, concretament a l’inici de la pista que porta a la casa de "Els Plans". Comencem a caminar, portem llums frontals i coneixem bé el camí. Enfilem per un caminet no senyalitzat que ens permet passar el suficientment lluny de la casa per no molestar. Retrobem la pista uns centenars de metres més amunt i pugem fins als prats del Plans. Continua després de les fotos.

Creiem que aquesta canço és un bon acompanyament de l´àlbum de fotos que aneu a veure.

Arribem al cap de 20 minuts de caminada per una pista de terra en bon estat que puja de forma suau però constant. Allí ens trobem a -1ºC, el terra enfarinat de neu i un fort vent que provoca una sensació de fred acusada (Windchill). A cop d’ull diríem que tenim vent entre 15 i 35 km/h, que juntament als 0º donen una temperatura de sensació de entre -7º i -12ºC.

Deduïm que ha estat bona part de la nit caient aiguaneu, i que posteriorment s’ha transformat en gel, deixant un terra ple de fulles glaçades que cruixien com patates xips al caminar-hi al damunt. Ens protegim darrere el marge del mirador i darrera uns boixos, que resulten ser un bon paravent. Allà estem bé, sense vent, i per celebrar que és Nadal, parem la manta tèrmica com a seient i mengem torrons mentre esperem a la sortida de sol. Són les 6:35 i el cel és estrellat.

Primer es divisa una barra de color entre roig i blau a l’horitzó, mar endins. Podem veure les llums d’Olot i de Roses, però la boira tapa la llum de la Vall de Bianya. La claror a l’horitzó va augmentant, cada vegada és més clar i podem intuir els perfils de l’alta Garrotxa (Bassegoda, Pic de les Bruixes..), el Rocacorba i les antenes, El Montseny, les agulles de Santa Magdalena (Serralada Transversal), i mirant al darrere veiem el perfil del Pedraforca, tot el Pirineu (Puigmal, Costabona, Canigó...) és com un immens joc d’ombres xineses. La visibilitat excel·lent gràcies al vent de Nord-Oest que bufa.Finalment surt el sol, rogenc a l’horitzó. Podem veure com apareix entre el mar i darrere les muntanyes del Rocacorba. Veiem el contrast entre "Els plans de Collfred" amb la gespa blanca per la neu, les valls de la Garrotxa verdes i marrons amb un color apagat, les boires, la línia costanera, el mar, i el sol que apareix roig entre algun petit núvol despistat. En Lluís tira les fotos mentre aguantem el fort vent que bufa al mirador. Tot seguit canviem de vessant per veure el Pedraforca, Puigmal, Gra de Fajol, Costabona, Canigó, tots enfarinats per la nevada de la nit anterior, on ja toquen les primeres llums. La boira tapa la vall de Ribes i la vall de Camprodon.

Cal tenir en compte que a l'hora de sortida de sol, ja hi ha molta claror. Així si es vol veure el contrast entre nit estrellada i dia, durant el Nadal cal sortir d’Olot aprox. sobre les 5:45h. També tenir en compte que l´hora de sortida de sol varia segons el dia de l’any, i que la majoria de web ofereixen el valor en temps universal (Hora solar), a la que en horari d’hivern cal sumar 1 hora per saber la hora oficial. El cert és que nosaltres ens vam despistar i vam agafar la hora solar com a hora real, això ens va fer llevar més d´hora. També destacar que el sol va sortir uns 10 minuts abans de la hora solar prevista, podria ser perquè estàvem a 1100 metres d’altura?

Al pujar hem notat una bona inversió tèrmica. Olot (0ºC) a 500m, Sant Privat (0º) Pujant a Collfred (1º i 2º) Els plans (0º i -1º) a 1100m. Olot hauria d’estar 4 o 5 graus per sobre la temperatura de Collfred segons una atmosfera estàndard. Al baixar estàvem a 5º a Collfred i a 0º a Les preses i Olot, on encara no tocava el sol i marcava una forta inversió tèrmica, ja que malgrat estar a 800 metres per sota, tenien 5 graus menys de temperatura, quan en atmosfera estàndard haurien de tenir (800*0,6) = 4,8º més de temperatura. Així doncs 9,8º de diferencia de temperatura provocats per la forta inversió.És important: Conèixer bé el camí, dur abric suficient, mirar la hora de sortida del sol i sumar 1 o 2 en funció de si és hivern o estiu. No passar per la pista que passa pel costat de la casa. Tancar tots els filats i tanques que trobeu al camí, respectar el bestiar, no deixar deixalles. Mirar la previsió meteorològica abans de començar. Ser prudent amb el gel i sobretot amb la carretera de pujada, ja que té fortes pendents, girs, podeu trobar animals a la carretera..).Taula de sensació tèrmica en funció de la temperatura i el vent:

Taula de sensació tèrmica en funció de temperatura i vent, windchill